Hoe goed is uw woning beveiligd tegen een binnenbrand?

Hoe goed is uw woning beveiligd tegen een binnenbrand?

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat maar liefst 42% van alle woningbranden ontstaat in de elektrische installatie, door een defect of verkeerd gebruikt apparaat. Vergeleken met andere oorzaken, zoals brandstichting, brandgevaarlijke werkzaamheden of roken in huis, is dat een groot verschil. Kortom, de veiligheid en vooral de beveiliging van de elektrische installatie kan erg belangrijk zijn in het voorkomen van brand in uw eigen woning!

Hoe ontstaat een woningbrand in de elektrische installatie?

Ieder jaar vinden er zo’n 15 duizend binnenbranden plaats in Nederland. Er zijn veel oorzaken die een binnenbrand kunnen veroorzaken. Een schoorsteenbrand, of een houtkachel die niet goed is uitgemaakt, zorgt jaarlijks voor veel incidenten. Maar ook een pan met boter of olie die u te lang op het vuur laat staan kan uiteindelijk een brand veroorzaken, door de bekende ‘vlam in de pan’. Maar zoals aangegeven zorgt de elektrische installatie thuis nog steeds voor de meeste binnenbranden.

statistieken brandveiligheid

De oorzaak van brand door de elektrische installatie is een zogenaamde vlamboog, een elektrische lading tussen twee elektroden. Een vlamboog kan op zijn beurt weer ontstaan door verschillende oorzaken, denk hierbij aan slecht aangelegde leidingen, beschadigde bekabeling of losse/ defecte contacten. Schade aan bekabeling kan (onbewust) veroorzaakt worden door beknelling tussen een deur of meubel, overbelaste stekkers of niet goed aangedraaide klemverbindingen.

Wat kunt u doen om brand door vlambogen te voorkomen?

Vrijwel elke woning op Schouwen-Duiveland is voorzien van een brandbeveiliging in de vorm van een aardlekschakelaar. Deze beschermen uw elektrische installatie voor kortsluiting en het risico op lekstroom, maar niet tegen risico’s op het gebied vlambogen tussen actieve geleiders. Sinds de publicatie van de nieuwe NEN 1010:2015, een serie van afspraken en richtlijnen welke zijn opgericht binnen de elektrotechnische branche, is de installatie van vlamboogdetectie aangeraden maar nog niet verplicht. Dit terwijl in landen als de VS en Duitsland vlamboogdetectie in elektrische installaties wel verplicht zijn.

Een effectieve vorm van vlamboogdetectie is de installatie van een vlamboogbeveiliger. Het voordeel van de installatie hiervan is dat deze in veel gevallen verschillende functionaliteiten van detectie combineert. Neem bijvoorbeeld de AFDD+ van Eaton, deze heeft de volgende functionaliteiten:
• Vlamboogbeveiliging
• Aardlekbeveiliging
• Overstroombeveiliging & kortsluitbeveiliging

AFDD vlamboogdetectie, de functies

Kortom een vlamboogbeveiliger is een betaalbare alles-in-één oplossing die aan de huidige normen voldoet, maar bovendien uw eigen woning beveiligd tegen het ontstaan van brand door vlambogen.

Een vlamboogbeveiliger installeren?

Wilt u uzelf en uw woning zo goed mogelijk beschermen tegen binnenbrand welke ontstaat door een vlamboog? Zorg dan voor de installatie van een vlamboogbeveiliger. Neem vrijblijvend contact met ons op om de situatie in te schatten, wij kunnen vervolgens een aanbod op maat voor u maken voor de installatie van een vlamboogbeveiliger.

Contact opnemen