Kalkaanslag

Kalkaanslag

Kalkaanslag is eigenlijk gewoon vervelend te noemen. In plaats van schoon en hygiënisch, ziet je keuken of badkamer er onverzorgd uit. Je blijft maar bezig om alles schoon te maken en toch blijft de meest hardnekkige kalk steeds terugkomen. Hoe komt dat toch?

Hard water

In Zeeland en zeker op Schouwen-Duiveland hebben we op veel plaatsen te maken met ‘hard’ water. Dit betekent dat er veel calcium in het water zit, wat zorgt voor kalk wanneer het water opdroogt of verdampt. We spreken van hard water vanaf ongeveer 8dH (Duitse graden), terwijl op sommige plaatsen op Schouwen-Duiveland de hardheid maar liefst 14dH kan zijn! En hierbij geldt, hoe harder het water, hoe makkelijker er kalkaanslag ontstaat op verwarmingselementen, kranen en ander sanitair. Over het algemeen wordt een water hardheid van 6dH als prettig ervaren.

Kalkaanslag op douchekraan door hard water

Kalkaanslag in de leidingen

Kalkaanslag zorgt niet alleen voor lelijke kranen of douchekoppen, het richt namelijk ook schade aan die je niet direct kunt zien. Lekkages in leidingen of kranen wordt in veel gevallen veroorzaakt door aanhechtende kalk aan de binnenkant hiervan. Maar wist je ook dat kalkaanslag van invloed is op je energierekening? Zo kan het water (of de warmte) niet goed meer circuleren door de leidingen, waardoor apparatuur meer moeite moet doen en dus meer energie verbruikt!

Wat kan ik doen tegen kalkaanslag?

De eerste maatregelen die je kunt nemen zijn eigenlijk symptoombestrijding.

Een waterontharder zorgt ervoor dat het water, afkomstig uit het leidingnet van de waterleverancier, direct wordt gefilterd. Op het moment dat het water door het filter stroomt blijven kalk en magnesium achter in het filter, terwijl het ‘zachte’ water verder stroomt.

Water hardheid meten

Twijfel je over de hardheid van het water in je woning? Laat dan de hardheid van het water eens meten, je weet dan direct of de aanschaf van een waterontkalker thuis het overwegen waard is! Ook wanneer je meer informatie wilt over de mogelijkheden en installatie van een waterontharder kun je contact met ons opnemen.

Waterontharders bekijken