“Wat wisten wij nou van ondernemen? Helemaal niks!”

“Wat wisten wij nou van ondernemen? Helemaal niks!”

Twee maanden geleden stonden we met Steutel Installatietechniek in Henk & Fred, een leuk magazine voor professionals en geïnteresseerden in de elektrotechniek. Het interview bezorgde Steutel drie mooie pagina’s in het magazine, en daar zijn we trots op! Zeven jaar geleden stapten wij, Eelco-Jan, Jacco en Marien, in een onzeker avontuur. We namen midden in de crisis het bedrijf over van onze baas. Wat wisten wij nou van ondernemen? Helemaal niks! En toch hebben we nu 10 man in dienst en doen we waar we goed in zijn.

De overname in de crisis

Steutel Installtietechniek werd in 1927 opgericht. De vorige eigenaar, Marius Viergever, nam het stokje in 1987 over en besloot de onderneming in 2012 te verkopen aan ons. Drie van zijn medewerkers. “We hebben de ergste jaren van de crisis even afgewacht, waardoor het toch nog even duurde voor alles rond was. Marius heeft ons geholpen met de overname. Hij bleef de eigenaar van het pand, dat wij tot op de dag van vandaag huren. We kijken nu of we het kunnen kopen.”

De overdracht was een groot avontuur. Het ondernemerschap was totaal nieuw voor ons. Een offerte maken bleek enorm lastig. “Hoeveel uur reken je voor deze klus, en hoeveel uur voor een andere klus? We hebben zonder kennis en ervaring software en een computer aangeschaft, die we al snel weer moesten vervangen omdat ze niet voldeden. We moesten ook bijna alle bussen vervangen. Toch zijn we nooit in de problemen gekomen, omdat we veel doen voor de particuliere klanten en we amper in de nieuwbouw zitten. De klap van de crisis kwam bij ons daardoor minder hard aan.”

Vrienden en ondernemers

We zijn begonnen als collega’s en uitgegroeid tot ondernemers, maar bovenal zijn we vrienden. En dat is best handig, want we durven elkaar de waarheid te zeggen en we vullen elkaar aan. “Marien houdt zich bezig met elektrotechniek, vooral de grote werken. Eelco-Jan heeft zijn handen vol aan de kleine klussen en Jacco weet alles van de W-installaties. Soms staan we zelf op de werkvloer, maar het ondernemerschap vraagt steeds vaker dat we op kantoor de boel goed regelen. Nee, dat vinden we geen probleem, maar vooral leuk.”

Allround installateur

In het interview werd gevraagd of we een allround installatiebedrijf zijn, dus of we zowel W- als E-installateurs zijn. Dat klopt. “Zo is het altijd geweest, al maken we wel keuzes. We willen doen waar we goed in zijn. We plaatsen amper warmtepompen omdat een bedrijf uit de buurt daarin is gespecialiseerd. We leveren zonnepanelen, maar werken samen met een montagebedrijf dat ze op het dak plaatst. En ook voor de vloerverwarming hebben we een goede partner. Ik denk dat goede partners je als bedrijf sterker maken.”

Op E-gebied houden we ons vooral bezig met led-verlichting, want veel bedrijven zien dit als kans om te bezuinigen. Daarnaast doen we veel in domotica, want “deze omgeving vergrijst enorm en veel ouderen willen op hun plek blijven wonen. Wij laten zien hoe dit, door de toepassing van domotica in bestaande woningen, kan.”

We zijn van mening dat het magazine een mooi beeld geeft van ons bedrijf. Ben je benieuwd naar het hele item? Het Henk & Fred magazine staat ook online! Je vindt Steutel Installatietechniek op pagina 12, 13 en 15 in deze editie van het Henk & Fred magazine.