Wat is kalkaanslag en wat kun je eraan doen?

Kalkaanslag is voor veel mensen een doorn in het oog in de badkamer. De witte aanslag op de douchecabine en de kranen is lelijk en is ook nog eens lastig weg te poetsen. Maar wat is kalkaanslag eigenlijk, en wat kun je er aan doen?

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag ontstaat eigenlijk overal waar water stroomt. Dat komt omdat er opgeloste mineralen in het water zitten, zoals calciumcarbonaat en magnesium. Dit zijn alkalische zouten, en hoeveel van die zouten er in het water zitten is afhankelijk van de hardheid. Water kan namelijk zacht of hard zijn. Is het water had, dan zitten er veel van die alkalische zouten in. En dat zorgt voor kalkaanslag in de leidingen en op oppervlakten die veel worden blootgesteld aan water, zoals de douchecabine, de kraan en verwarmingselementen. Als het water verdampt blijven juist de mineralen achter. Dit zorgt voor het alom bekende witte laagje: kalkaanslag.

Behalve kalkaanslag, zorgt hard water er ook voor dat zeep nauwelijks werkt en dat de verwarming minder rendement heeft. Bovendien is er mogelijk verband tussen hard water en huidproblemen als eczeem.
kalkaanslag ontstaat door kalk en magnesium in hard water

Wat is hard water?

De hardheid van water wordt gemeten in dH, Deutsche Härte (Duitse graden). Kalkaanslag start zich te vormen vanaf 2,7 dH. Het water hier op Schouwen-Duiveland kent een hardheid van 6,38 en dat is “tamelijk hard”. Vanaf hoeveel dH water nu echt “hard” is, wordt veel bediscussieerd. Daarnaast mogen waterleveranciers het water niet te veel ontharden. Volgens het Drinkwaterbesluit moet het drinkwater een hardheid hebben van 5,6 tot 14 dH.

Benieuwd hoe hard het water in jouw omgeving is? Bekijk de minimum en maximum waterhardheid per gemeente in Nederland. Dit zijn natuurlijk gemiddeldes. Heb je veel last van hardnekkige kalkaanslag? Dan is de kans groot dat het water tamelijk of zelfs erg hard is!

Hoe herken je kalkaanslag?

Voordat de witte laag kalkaanslag zichtbaar is, kun je de vorming van kalkaanslag al herkennen. De kranen verliezen hun glans en worden dof. De douche geeft minder water als kalk zich in de leidingen en in de douchekop ophoopt. Erg vervelend natuurlijk! Hoe lager het er zit, hoe lastiger het weg te krijgen is. Kalk is zo hard als steen.

Wat kun je eraan doen?

Veel mensen drogen na het douchen de kraan af, of gebruiken en trekker om de wanden droog te maken. Als het water er vanaf is, is de kans kleiner dat de mineralen zich afzetten. Er zijn vele schoonmaakmiddeltjes op de markt om kalkaanslag te lijf te gaan, zoals HG en Antikal voor koffiezetapparaten, wasmachines en de badkamer. Er wordt ook wel azijn gebruikt om de kalkaanslag makkelijker weg te kunnen poetsen. Maar het feit blijft dat je keer op keer moet boenen om de kranen weer te laten glimmen. Het is ook lastig om met schoonmaakmiddelen de kalkaanslag in de douchekop op te lossen. Daarom zeggen we: voorkomen is beter dan genezen.

Om kalkaanslag tegen te gaan kun je een waterontharder installeren. Zeker in gebieden met hard water, zoals Schouwen-Duiveland, hebben vele huishoudens een waterontharder staan die het water zachter maakt. Het water uit het leidingnet wordt gefilterd met de harsfilter, die direct achter de watermeter wordt gemonteerd. De harsfilter houdt de mineralen (kalk, magnesium) tegen. Zo krijg je zachter water uit de kraan.

Omdat het harsfilter (de ionenwisselaar) na een tijdje verzadigd is, moet de waterontharder eens in de zoveel tijd worden geregenereerd. Dit doe je heel eenvoudig door onthardingszout toe te voegen, meestal zijn dit zouttabeletten. Wil je ook kalkaanslag verminderen? Dan is het aanbevolen om de hardheid omlaag te brengen met een waterontharder. Installatiebedrijf Steutel kan je alles vertellen over de verschillende soorten waterontharders en de werking ervan.

Contact