waterontkalker nadelen

Denk jij na over de aanschaf van een waterontkalker in je woning of bedrijfspand? Natuurlijk heeft de plaatsing van een ontharder diverse voordelen, maar toch denken veel mensen dat de plaatsing van een wateronkalker een aantal nadelen heeft. Om hierover duidelijkheid te verschaffen bespreken we eerst de werking van een ontharder, aangezien dit direct duidelijk maakt wat de voor- en nadelen zijn!

Waterhardheid
Waterontkalkers worden tegenwoordig steeds vaker in woningen of bedrijfspanden geplaatst, met name in gebieden waar het water boven gemiddeld ‘hard’ is. Wil je weten of jouw woonplaats een hoge waterhardheid heeft? Er is een complete lijst beschikbaar met waterhardheden binnen plaatsen in Nederland.

Bij hard water geldt: hoe harder het water, hoe meer kalk er aanwezig is in het water. Dit zorgt met name voor vervelende kalkaanslag op kranen, tegels en douchekoppen. Maar interne kalkaanslag zorgt bovendien voor slijtage en verstopping van waterleiding, wat op lange termijn schade kan opleveren aan je installaties.

Kalkaanslag op een kraan en leidingen

Een waterontkalker
Een waterontkalker doet precies datgene wat de naam doet vermoeden, er wordt kalk uit het water gezuiverd. Leidingwater wordt langs de ontkalker gevoerd en speciale hars filters zorgen er voor dat er alleen ‘zacht’ water de woning in stroomt. Deze hars filters raken echter na verloop van tijd verstopt door de hoge hoeveelheden kalk die deze vasthouden, vandaar dat deze intern worden gefilterd met zouttabletten (of zoutblokken). Dit zogenaamde onthardingszout zuivert dus niet het water, maar de filters in de ontkalker.

Onthardingszout tabletten - Steutel Installatietechniek

Waterontkalker nadelen
Waarom zou je een waterontkalker moeten aanschaffen? Er komen regelmatig verschillende ‘nadelen’ van een waterontkalker voorbij, die echter in veel gevallen niet kloppen! Zo worden de volgende nadelen aangevoerd:

Bovenstaande punten zijn soms op het eerste gezicht terecht, maar op lange termijn zijn deze punten grotendeels onrelevant. De aanschafprijs van een waterontkalker is namelijk relatief hoog, maar afhankelijk van de gekozen ontharder en hoe lang deze mee gaat kan de terugverdientijd erg gunstig zijn. Het gebruik van een waterontharder zorgt namelijk voor minder schade (kalkaanslag) op huishoudelijke apparaten, minder energieverbruik voor het verwarmen van water (ketel, boiler, waterkoker, wasmachine en vaatwasser) en minder gebruik van huishoudelijke middelen zoals anti-kalk middelen en zeep. Het bijvullen van onthardingszout wordt ook vaak genoemd als nadeel, maar dit is eigenlijk niet terecht. Zo is de prijs van tabletten of blokken zout relatief laag, bovendien is het bijvullen afhankelijk van de hardheid van het water!

Een waterontkalker aanschaffen
Ben je nog steeds kritisch op het eventueel aanschaffen van een waterontkalker voor je woning of bedrijfspand? Je kunt ons altijd per e-mail of telefonisch benaderen, wij voorzien je vrijblijvend van een advies op maat! Bovendien kun je van ons een persoonlijke offerte ontvangen, waarbij je direct een beeld hebt van de kosten en mogelijkheden bij de plaatsing van een waterontharder.

Neem contact op